bnmnbmnbm0-1024x576.jpg

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću obilježio Noć knjige

Ogranak Matice Hrvatske u Zaprešiću obilježio je noć knjige promocijom djela “Kosinjska tiskara, povijesna, informacijska i kartografska studija”. Ona rasvjetljava kulturno-povijesno pitanje o mjestu tiskanja naše prve tiskane knjige, glagoljskog “Misala po zakonu rimskoga dvora”. Autor knjige, doktor povijesnih znanosti Ivan Mance još se na fakultetu počeo baviti temom Kosinjske tiskare te je nakon dugo godina istraživanja zaključio da je “Misal po zakonu rimskoga dvora” tiskan upravo tamo krajem 15. stoljeća.

“Meni je drago da je Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću u Noći knjige ugostio osobu koja se bavi prvom hrvatskom tiskanom knjigom i tim velikim misterijem gdje je ona tiskana. Godina se kako u školama tako i na fakultetima uči da je ona tiskana u Veneciji, ali da postoje još neke druge teze. Drago mi je da smo večeras čuli konkretne dokaze za tezu da je ovaj misal tiskan upravo u Kosinju”, naglasila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, Višnja Poropat Vujnovac.

Višnja Poropat Vujnovac

“Profesor Žugaj s kolegija uvod u znanstveni rad me motivirao da nastavim dalje s tim i pokušam napisati knjigu. Taj moj laički ali i povijesno- informatički rad je trajao 6 godina i 2013. sam izdao prvu knjigu “Kosinj izvorište hrvatske tiskane riječi”. Znači od 2007. na neki način živim s tom pričom i svako svoje slobodno vrijeme sam koristio za to. I poslije prve knjige sam nastavio prikupljati materijale i raditi analize. Onda je 2019. izašla knjiga “Vinogradi u Kosinju”. To je jedna jako zanimljiva priča jer Kosinj ima i autohtone vinograde što smo kroz DNK analizu utvrdili s pokojnim profesorom Nikolom Miroševićem koji jedan od naših najznačajnijih stručnjaka za vinarstvo i vinogradarstvo. Na kraju je završilo s ovom knjigom Kosinjska tiskara. Trebalo je tu puno truda i rada i nisam uopće ni u primisli imao da bi ta moja ispočetka igra mogla završiti s nečim ovako ozbiljnim”, objasnio je svoj interes za ovu temu autor knjige Ivan Mance.

Ivan Mance

Prirodno i kulturološki bogat kraj

Na temu Kosinja Ivan Mance objavio je preko dvadeset stručnih i novinskih članaka te je dobro upoznat s onim što ovo područje nudi.

“Radi se o dolini koja ima 230 kilometara kvadratnih i tamo se nalazi preko 20 izvora pitke vode što je 6 puta veći prosjek od onoga u RH. Ima 36 neistraženih arheoloških nalazišta. Kosinj je stolica hrvatskih banova najvjerojatnije jer se na njegovom području nalazi toponim Ban Dvor. Taj prostor je u potpunosti neistražen danas i to govori koliko mi cijenimo svoju povijest i kulturu. Možda smo tako u povijesti kroz različite sustave učeni da podcjenjujemo sami sebe i sve to je stavljeno pod neko velo tajne. Na nama je i na novim generacijama da se bavimo našim temama i našim sadržajem, izuzetno je to važno jer se imamo čime ponositi. Ja to potičem mlađe ljude jer smo ako ne prije onda u srednjem vijeku bili ne samo rame uz rame nego među prvima po kulturološkom dosegu” poručio je Ivan Mance.

Ivana Mancea žalosti što će dio Kosinjske doline u budućnosti biti poplavljen. Naime područje Gornjeg Kosinja nestati će pod jezerom novog Hidro-energetskog sustava Kosinj 2. Knjiga Kosinjska tiskara, povijesna, informacijska i kartografska studija proputovala je gotovo cijelu Hrvatsku, a predstavljena je i u Beču. Predstavljanje u Zaprešiću bila je još jedna idealna prilika da publika sazna brojne zanimljivosti vezane uz Kosinjsku dolinu i njezinu bogatu prošlost.

Objava Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću obilježio Noć knjige pojavila se prvi puta na TV ZAPAD.

Tags: No tags

Comments are closed.